Zoek op
Winkelmandje

Sociale verantwoordelijkheid in de textieltoeleveringsketen

Werk moet fatsoenlijk, veilig en eerlijk zijn. Zoals de meeste modemerken zijn wij geen eigenaar van de fabrieken waar onze producten worden vervaardigd. Maar we willen er zeker van zijn dat de mensen die onze producten maken, onder veilige en eerlijke omstandigheden werken. 
OLYMP onderhoudt zeer betrouwbare en langdurige relaties met zijn internationale kledingpartners, vooral voor het kernproduct overhemd Al met al werken wij met slechts een paar geselecteerde overhemdbedrijven - soms al tientallen jaren. Op die manier zorgen wij ervoor dat onze hoge kwaliteitsnormen worden nageleefd en leggen wij de basis voor een voortdurende verbetering van de sociale normen.

Het zevenkoppige duurzaamheidsteam van OLYMP staat in voortdurend en direct contact met productie-eenheden in het buitenland om ervoor te zorgen dat de milieu- en sociale normen worden nageleefd. Wij zien onszelf als een gelijkwaardige partner die de producenten in hun ontwikkeling naar een duurzamere productie begeleidt. Hoe belangrijk als audits en certificeringen ook zijn: wij hechten er grote waarde aan om onze productiepartners regelmatig te bezoeken om een exact beeld te krijgen van de omstandigheden ter plaatse. Daarnaast zijn wij betrokken bij initiatieven en organisaties in de bedrijfstakken om gezamenlijk tot duurzame verbeteringen van arbeids- en sociale normen in de toeleveringsketen te komen.

Beginselverklaring mensenrechten

Als wereldwijd actieve onderneming draagt OLYMP een globale verantwoordelijkheid. De erkenning en inachtneming van mensenrechten staat daarbij altijd al centraal. Wij komen op voor mensen- en werknemersrechten, in ons hoofdkantoor in Bietigheim-Bissingen en wereldwijd. Wij zetten ons in voor de verbetering van de leef- en werkomstandigheden op onze locatie en in onze toeleveringsketens. Ons engagement houdt rekening met de nadelige gevolgen voor mens en milieu die wij veroorzaken, waaraan wij bijdragen of waarmee wij rechtstreeks te maken hebben.
Daarom verplichten wij ons ertoe, mensenrechten te versterken en mensenrechtenschendingen te voorkomen. Met onze beginselverklaring brengen wij onze traditionele waarden en onze verantwoordelijkheid tot uitdrukking.

Ons betrokkenheid in één oogopslag

Fair Wear

De Fair Wear Foundation is een onafhankelijk initiatief zonder winstoogmerk met meer dan 140 leden dat specifiek werkt aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden in de toeleveringsketens van de kledingindustrie. Door zich bij Fair Wear aan te sluiten, zet OLYMP zich duidelijk in voor het handhaven van hoge normen en het creëren van meer transparantie. In het kader van de jaarlijkse “Brand Performance Checks" worden alle maatregelen die wij nemen om de arbeidsomstandigheden bij onze internationale partnerbedrijven te controleren en te optimaliseren, evenals de effecten van onze inkooppraktijken, aan een nauwgezet onderzoek onderworpen. Het resultaat wordt vervolgens gepubliceerd op de website van Fair Wear.

OLYMP Brand Performance Check

International ACCORD for Health and Safety in the Textile and Garment Industry

Als reactie op de verwoestende instorting van het Rana Plaza-gebouw in Bangladesh werd in mei 2013 het “Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh” in het leven geroepen. Het akkoord is een juridisch bindende overeenkomst tussen fabrikanten van westerse merken, detailhandelaren en vakbonden, die tot doel heeft de veiligheid van de werknemers in de kledingindustrie van Bangladesh duurzaam te verbeteren. OOLYMP heeft het Bangladesh-akkoord in november 2013 ondertekend, evenals alle daaropvolgende akkoorden in de jaren daarna, en sindsdien een zeer aanzienlijke vooruitgang geboekt bij de tenuitvoerlegging van de brandveiligheid en de beveiliging van gebouwen.

Meer over ACCORD

iMPACT Program

Het iMPACT-programma is het sociale audit- en ontwikkelingsprogramma van OLYMP dat wij in 2021 samen hebben ontwikkeld met de workwear-aanbieder HAKRO en de dienstverlener LRQA (voorheen ELEVATE Ltd.) iMPACT is de afkorting voor:Insight & Motivation, Partnership & Action, Capacitiy Building & Transparency. Wij willen een onvervalst inzicht krijgen in de productieomstandigheden en onze partners motiveren gezamenlijk en als partners te handelen, onze capaciteiten uit te breiden en een hoger niveau van geloofwaardigheid en transparantie te bereiken.

Verbod op dwangarbeid: Verklaring van OLYMP over de Britse Modern Slavery Act en de Canadese Forced Labour and Child Labour in Supply Chains Act

Slavernij is een misdaad en een schending van de fundamentele mensenrechten. OLYMP wijst alle vormen van dwangarbeid, alle vormen van moderne slavernij in de vorm van lijfeigenschap en dienstbaarheid, gedwongen en verplichte arbeid, evenals moderne mensenhandel, af. 
Wij gaan regelmatig na of onze directe leveranciers en partners zich houden aan de Modern Slavery Act of 2015. Met de volgende verklaring geeft OLYMP een duidelijk signaal af tegen alle vormen van dwangarbeid en moderne slavernij, en voldoet daarmee aan zijn zelfopgelegde verplichting als verantwoordelijk mondiaal bedrijf.

In ons Human Rights Due Diligence Report (HRDD-report) berichten wij gedetailleerd over onze risicoanalyse en de resultaten daarvan.

Dit zou u ook kunnen interesseren